Plan för att förebygga övergrepp, trakasserier och osakligt bemötande mot barn och unga


Syfte

Syftet med denna plan är att

  • säkerställa minderårigas personliga integritet och befrämja att grund- och mänskliga rättigheter förverkligas i brandkåren

  • samtidigt att befrämja en trygg uppväxt barn och unga samt verka för deras välmående.

  • Skydda minderåriga mot sexualbrott och andra faktorer som på ett negativt sätt inverkar på en trygg uppväxt

  • Stärka skyddet för privatliv för dem som deltar i föreningens verksamhet

  • Skapa en handlingsplan för att förebygga övergrepp och trakasserier

  • Skapa en handlingsplan ifall övergrepp, trakasserier eller brott sker


Det är viktigt att regler och anvisningar för dem som i brandkårs verksamheten kommer i kontakt med minderåriga är detaljerade och entydiga samt att alla förbinder sig vid att följa dem. Anvisningarna skyddar även de ledarna och övriga vuxna från möjliga misstankar och ger trygghet att agera inom ramarna för reglerna. Det är lättare att utreda situationer då det finns misstanke om övergrepp, trakasserier eller osakligt bemötande om det i brandkåren finns en plan att hänvisa till.

I bakgrunden för planen ligger Lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn (504/2002). UPLs modell och Borgå stifts anvisning för sexuella trakasserier och osakligt bemötande har använts i framtagandet av denna plan.

Anvisningar för att förebygga övergrepp, trakasserier och osakligt bemötande

Så här tryggar vi barn och ungas integritet

  • Alla övningar, sammankomster, läger och andra evenemang för barn och unga planeras så att det på plats finns minst två myndiga personer. Ifall detta inte kan genomföras ger avdelningens ledare eller brandkårens chef anvisningar för evenemanget ifråga.

  • Ledarna för ungdomsavdelningen deltar i fortbildningar och kurser om hur man arbetar med barn och unga samt följer i övrigt med utvecklingen inom sektorn

  • Ledarna försöker genom sitt eget agerande uppmuntra till en atmosfär som bidrar till att stärka respekten för barn och ungas integritet samt skydda från osakligt bemötande

  • Nya ledare introduceras i de gemensamma spelreglerna för ungdomsarbetet och instrueras i hur man verkar med barn och ungdomar. Nya ledare introduceras även i avdelningens anvisningar och regler samt ombeds bekräfta detta genom att skriva under ett förbindelse dokument.

  • De som sporadiskt deltar i ungdoms avdelningens verksamhet som ledare eller resurspersoner introduceras reglerna och anvisningarna

  • En som önskar bli ledare för ungdomsavdelningen ska intervjuas av minst kårchefen och introduceras så att hen förstår vad som påverkar integriteten och säkerheten för minderåriga.

  • Om en person flyttar från en annan brandkår för att börja som ledare i ungdomsavdelningen utreds orsaken bakom flytten

  • Osakligt bemötande, trakasserier och övergrepp förebyggs genom information och anvisningar för alla föreningens medlemmar. Anvisningarna och informationen finns tillgänglig på brandkårens hemsida och anslagstavla.

Kontroll av brottslig bakgrund

Sedan 2003 finns det i Finland en lag om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn (504/2002). Den gäller i första hand dem som genom en anställning är i kontakt med barn och unga. Lagen kräver arbetsgivaren att granska arbetstagarens brottsliga bakgrund i de situationer som lagen nämner.

År 2014 lag om kontroll av brottslig bakgrund hos frivilliga som deltar i verksamhet bland barn trätt i kraft. Lagen gäller ideelt arbete och verksamhet där med minderåriga deltagare. Lagen ger dem som ansvarar för verksamheten, tex en ungdomsavdelning i en förening, att inom vissa ramar utreda ideella medarbetares brottsliga bakgrund.

Lagens syfte är att säkra förverkligandet av barns grund- och mänskliga rättigheter och att skydda barn från såväl sexuellt utnyttjande som exploatering. Lagens syfte är även att skydda barn från våldsbrott och narkotika. Förbättring och utveckling av hur verksamheten genomförs är det bästa sättet att förbättra minderårigas säkerhet och trygga deras integritet.

Granskning av brottslig bakgrund för en ledare eller vuxen i ungdomsarbetet är en åtgärd som kompletterar och säkrar barns säkerhet. Syftet är att förhindra att sådana personer som gjort sig skyldiga till sexual- , vålds och narkotika brott fungerar inom ungdomsverksamheten. Kännedom om att den brottsliga bakgrunden kan utredas hjälper med att förebygga problem.

Vad är osakligt bemötande

Osakligt bemötande kan vara till exempel

  • Skälla eller förolämpa

  • gester och miner med sexuell anspelning

  • Att kommentera kroppen, klädsel eller privatlivet

  • tafsande och annan oönskad beröring

  • Nervärderande, tvetydiga och sexistiska skämt och osakligt tal om sexualitet

  • Telefonsamtal, sms, snabbmeddelanden eller andra kontaktsätt med sexuell underton

  • förslag till eller krav på könsumgänge

  • Favorisering, mobbning, försummelser, isolering

  • Att tvinga personen att utföra otrevliga uppdrag

  • Diskriminering på grund av kön, etnicitet, språk, nationalitet, ålder, men och handikapp, sexuell orientering, religion, övertyglese eller något annat till privatlivet hörande skäl

Osakligt bemötande är inte

  • instruktioner, anvisningar och kommandon vilka är normala i verksamheten

  • Beröring som är normal inom verksamheten, tex att öva att lägga förband

Det är viktigt att vara uppmärksam på språkbruket och att skämt görs med god smak bland både vuxna och barn inom verksamheten.

Det är viktigt att vara uppmärksam på beröring mellan ungdomarna, speciellt under övningar i första hjälpen.

Den vuxna är alltid ansvarig för barnens välmående och för att gränser respekteras.

Förenklat betyder nej alltid nej och endast ja betyder ja. I slutändan är det den unga som avgör.

Vilka slags saker ledare och vuxna bör vara uppmärksamma på i ungdomsavdelningen?

  • Följ med och var uppmärksam på ungdomarna. Vuxna kan upptäcka sådant som händer under ytan eller i det fördolda.

  • Osakligt bemötande, diskriminering och mobbning kan vara svår att upptäcka då det inte nödvändigtvis syns eller hörs. Det är viktigt att vara uppmärksam på kroppsspråk, om barnet ryggar lätt tillbaka vid beröring, drar sig undan, fort byter samtalsämne vid vissa teman

  • Var uppmärksam på om den unga undviker en viss vuxen person

  • Är den unga mer med en särskild vuxen än med andra? Är närmare än det är nödvändigt/närgången, tilltalar en vuxen annorlunda än andra

  • Finns det klickbildning bland de unga? Lämnas någon utanför?

  • Det som händer på/genom sociala medier är ytterst svårt att upptäcka och spåra. Det viktigt att försöka förebygga det genom bla diskussion om vad mobbning och diskriminering i some kan vara

  • Det är tillåtet att ställa raka frågor till de unga och att försöka skapa en öppen diskussionskultur

Ungdomar är bra på att hålla hemligheter och dölja saker medvetet och omedvetet. Många ungdomar upplever sin brandkår som sin andra familj och därför kan det vara svårt eller utmanande att ingripa i ett osakligt bemötande eller liknande. Det kan vara att den unga upplever att hen sviker sitt "gäng" eller sina vänner genom att berätta om saker. Den unga kan vara orolig och rädd för konsekvenser: vad händer nu? Får alla veta? Vad händer om jag hade fel, om jag blir till åtlöje eller lämnad utanför?

Förebyggande av osakligt bemötande börjar med att personen i ledande position och med ansvar intar en aktiv roll. Det kan innebära till exempel att brandkåren informerar ungdomarna, föräldrarna, ledarna och brandkårens medlemmar om att mobbning och osakligt bemötande inte tolereras. Brandkåren ska även erbjuda ett tydligt sätt att berätta om och rapportera osakligt bemötande.

Om de i ledande roll och i maktposition förblir passiva eller förnekar inför mobbning och osakligt bemötande signalerar det ett accepterande av saken.

Det är viktigt att det i brandkåren tydligt informeras om värderingar i verksamheten och vad som är tillåtet och inte. Genom att framhålla information om dessa saker uppmuntrar man ett öppet diskussionsklimat där det är tillåtet att föra på tal sådant som strider mot brandkårens värderingar. Om även avdelningarnas ledare aktivt för detta på tal och informerar om det är det lättare att ta kontakt då något skaver.

Om det som inte borde hända ändå sker

Lyssna aktivt och uppmärksamt. Ta det som sägs på allvar. Försäkra personen att hen har gjort rätt som berättar. Behåll lugnet hur svår berättelsen än är. Kom ihåg att den utsatte har förtroende för dig eftersom personen har valt att berätta för dig. Berätta för personen vad du härnäst kommer att göra och ge fortlöpande information om hur ärendet utvecklas.

Anmäl om det du har hört eller sett till kårchefen och myndigheterna. Kom ihåg att informationen är konfidentiell. Kom ihåg att också den utsattes familj och närmaste omgivning även drabbas av det skedda.

Vid misstankar om att minderåriga drabbats

Vid misstanke om sexuella övergrepp eller trakasserier mot minderåriga ska man omedelbart anmäla detta till polisen. Ta även kontakt med kårchefen och avdelningens ledare. Vid oklara och svårbedömda fall är det bra att först kontakta stadens barnskydd. Enligt barnskyddslagen är man skyldig att göra en anmälan till polisen vid misstanke om att barn far illa. (5 kap. 25 § i lagen om barnskydd och 15 kap. 10 § i strafflagen).

Om man får vetskap om att någon blivit utsatt för övergrepp är det viktigt med tanke på eventuell utredning att dokumentera det man har fått veta, sett eller hört.

Styrelsens ansvar

Styrelsen ansvarar för att informera och medvetandegöra alla medlemmar om planen. Styrelsen har det yttersta ansvaret att se till att planen uppfylls.

Ansvar

Vi har ett gemensamt ansvar för vår verksamhet och våra handlingar inom vår förening. Denna plan för Tolkis Frivilliga Brandkår rf utvärderas varje år av styrelsen inför höstmötet. Planen är ett offentligt dokument som finns tillgängligt på föreningens webbplats och anslagstavla. Planen gäller tills vidare.

Godkännande och ikraftträdande

Denna plan är godkänd i föreningens styrelse 15.12.2024 ch därmed trätt ikraft från samma datum.5.12.2024.